Prečo je lacný chlieb lacný?

Slovenský spotrebiteľ uprednostňuje cenu a nie kvalitu. Toto tvrdenie síce nevyplýva zo žiadnych štatistík, ani prieskumov, ale zo záznamov obchodných reťazcov. Podľa nich kupujeme naozaj to najlacnejšie. Paradoxom je, že v spomínaných prieskumoch, aj napriek tomu uvádzame, že uprednostňujeme skôr kvalitu. Čo na to povedať? Asi chceme jednoducho vyzerať lepšie. Jedným z produktov, po ktorom siahame veľmi často, je lacný chlieb a pečivo vo všeobecnosti. Poďme sa teda pozrieť, prečo je vlastne lacný chlieb, tak lacný.

chleb
 
Klasická príprava pečiva nevynáša
 
Ak ste si už niekedy pripravovali chlieb doma, viete že sa nejedná o ten najjednoduchší postup. V prapodstate síce nejde o nič komplikované, avšak pokiaľ nedodržíte správny postup a na prípravu pečiva použijete nekvalitné suroviny, výsledok môže byť katastrofálny. Stačí kúpiť nekvalitné droždie a z domáceho chleba nebude nič. Práve postup prípravy a taktiež kvalita surovín rozhoduje aj o konečnej cene pečiva v obchodoch. Určite ste si už všimli, že niektoré výrobky stoja aj o polovicu, či o sedemdesiat percent menej.
 
Múka už nie je tým, čím bývala
 
Prvým problémom je samotná múka, teda gro chleba a pečiva.  Na prípravu lacného chleba, je používaná aj lacná múka. Možno sa pýtate, čo môže byť na tejto surovine nekvalitné. Popravde toho môže byť veľmi veľa. O kvalite rozhoduje spôsob pestovania, je spracovanie, teda mletie a taktiež to, či ide o múku ktorá si takpovediac odpočinula. Práve nekvalitná múka môže za to, že vám chlieb splesnie už dva dni potom, ako ste si ho kúpili.

těsto
                                                                                                         
Rýchlosť zabíja kvalitu
 
Ďalším faktorom je kvások. Klasický kvások musí zrieť, je potrebné sa oňho neustále starať a v neposlednom rade tento proces zaberá čas. no a práve tieto veci si pekári dnes nemôžu dovoliť. Na prípravu pečiva je z tohto dôvodu používaný instantný kvások, teda umelá látka, ktorá pečivo nakyprí v priebehu niekoľkých sekúnd. Navyše ho stačí rozrobiť v pohári s vodou.